Hobrand verzorgt regionale omschakeling naar Fluorvrij Blusschuim

Hobrand verzorgt regionale omschakeling naar Fluorvrij Blusschuim

Hobrand verzorgt regionale omschakeling naar Fluorvrij Blusschuim

Binnen de brandweer is schuimvormend middel op verschillende voertuigen aanwezig. Een tankautospuit is uitgevoerd met een hosemaster, lage druk schuim aflegsysteem, of een schuimbijmengsysteem. Daarnaast zijn er specialistische bluseenheden aanwezig, zoals schuimblusaanhangers, schuimblusvoertuigen of schuimblushaakarmcontainers.

Het overschakelen naar een ander type schuim, en zeker naar fluorvrij blusschuim, brengt voor deze systemen belangrijke aandachtspunten met zich mee. Voor de veiligheidsregio’s geldt inmiddels de richtlijn: Fluorvrij schuim als het kan, fluorhoudend schuim als het moet.

Hoewel er op dit moment nog geen verbod is op de productie en het gebruik van fluorhoudend blusschuim op basis van C6 fluorverbindingen met een kortere molecuulstructuur dan blusschuim op basis van C8 fluorverbindingen (PFOS/PFOA), vereist het gebruik van dit schuim wel opvang en verantwoorde verwerking. Iets dat voor hulpdiensten specifieke uitdagingen met zich mee brengt omdat een incident zich moeilijk laat voorspellen.

Verzorging fluorvrij schuim voor de veiligheidsregio.

Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden heeft onderzocht welke impact de invoering van fluorvrij blusschuim heeft op haar maatgevende scenario’s en schakelt met alle schuimblussystemen over naar fluorvrij schuim. Hierin heeft deze veiligheidsregio Hobrand gevonden als partner voor de levering en implementatie van het blusschuim. Realisatie van de omschakeling omvat het legen van alle schuimcontainers, het reinigen en ontschuimen van de schuimcontainers (hosemasters, schuimblusaanhangers en schuimblushaakarmcontainer) en de afvoer van het fluorhoudende blusschuim.

Het project is in samenwerking tussen Hobrand, de veiligheidsregio en een milieuspecialist uitgevoerd.