Vakbekwaam worden en blijven met de juiste oefenmaterialen

Vakbekwaam worden en blijven met de juiste oefenmaterialen

Vakbekwaam worden en blijven met de juiste oefenmaterialen

Iedere brandweerman heeft door ervaring en training een niveau aan competenties en vakbekwaamheid bereikt om de benodigde werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Deze competenties moeten echter wel onderhouden én verbeterd worden om vakbekwaam te blijven. Voor een goede en veilige functionering is frequent oefenen noodzakelijk. Tijdens de oefeningen leren de medewerkers om efficiënter in teamverband te werken in uiteenlopende en complexe situaties.

Constant werken aan verdere professionalisering van een brandweeroptreden vraagt om meer dan enkel praktijkervaring. Oefeningen bieden de gelegenheid om gestructureerd naar het eigen functioneren te kijken. Hierdoor zijn brandweermedewerkers middels oefenen in staat om bekende en nieuwe werkwijzen te optimaliseren.

Tevens helpen oefeningen de samenwerking tussen meerdere hulpverlenende diensten te optimaliseren. Hoe groter een incident is, des te meer organisaties er betrokken zijn. Hierdoor moet de focus niet alleen liggen op de eigen taken, maar ook op de samenwerking tussen verschillende diensten. Hierbij zijn veiligheid en effectiviteit de belangrijkste factoren. Deze zijn van levensbelang voor de brandweermedewerkers en slachtoffers van ongevallen.

Bij de oefeningen is het vanzelfsprekend belangrijk om realistische oefenmaterialen te gebruiken. Om realistisch te kunnen oefenen moeten alle zintuigen zo realistisch mogelijk worden geprikkeld. Zo moet een oefening voor de brandweer zo echt mogelijk ruiken, voelen, klinken en zo echt mogelijk eruit zien. Hobrand begrijpt het belang van goed en realistisch oefenmateriaal voor onze klanten om vakbekwaam te blijven. Zo voeren we een breed assortiment aan oefenmaterialen, varierend van oefenpoppen en oefenrook tot signalering, vlamsimulatie en geluid. Bekijk ons gehele assortiment aan hoogwaardige oefenmaterialen of neem contact op met onze specialisten om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.